Het belang van Natuurbeleving en Groene Kinderopvang

Natuurbeleving is het ervaren van de natuur met al je zintuigen: horen, voelen, zien, ruiken en proeven. Door regelmatig tijd buiten en in de natuur door te brengen worden kinderen zich meer bewust van hun omgeving, ontwikkelen ze hun zintuigen beter en leren ze hun eigen mogelijkheden en grenzen kennen. Het buiten zijn stimuleert brede evenwichtige ontwikkeling.

Door zelf aan de slag te gaan met losse materialen zoals zand, gras, water, takken, planten, beestjes en andere natuurlijke materialen doen kinderen spelenderwijs veel leerervaringen op en wordt hun fijne motoriek gestimuleerd.

Stimuleren van ontwikkelingsgebieden

De natuur helpt kinderen om in beweging te komen en stimuleert zo de lichamelijke en motorische ontwikkeling. Kinderen die veel buiten spelen ontwikkelen meer behendigheid en spieren, betere coördinatie en evenwicht. Een groene buitenruimte met veel plekken om te verstoppen, te rennen, te klimmen nodigt kinderen uit om te bewegen.

Bezig zijn buiten in de natuur vergroot ook de creativiteit en fantasie van kinderen. Met zand en water wordt een soepje gemaakt en een tak is ineens een toverstaf. Met natuurlijke materialen iets bouwen biedt meer uitdaging.

Het zien van de verschillende processen in de natuur, groeien en bloeien stimuleert de cognitieve ontwikkeling. Door te ontdekken en experimenteren in de natuur leert een kind problemen op te lossen, logisch na te denken en leert ook de taken en betekenis van natuur inschatten.

De zelfredzaamheid van een kind wordt groter en de sociale ontwikkeling verbetert. Buiten spelen is een goede uitlaatklep, vermindert stress en vergroot de weerstand. Het kind leert op zichzelf te vertrouwen door te ontdekken dat het van die ene boomstam af durft te springen of door de verantwoordelijkheid te krijgen om voor de plantjes in de moestuin te zorgen.

Psychosociale ontwikkeling

De groene buitenruimte draagt bij aan samenwerking. Kinderen helpen elkaar bijvoorbeeld bij het verplaatsen van grote takken en leren zo communiceren met elkaar. Er zijn minder conflictsituaties want er is voldoende ruimte voor iedereen.

Prikkels

Kinderen ervaren binnen zogeheten ‘harde’ prikkels zoals felle kleuren en harde geluiden. Een grote hoeveelheid prikkels ervaren kan erg overweldigend zijn. Deze overprikkeling zorgt voor onrust bij kinderen. In de natuur ervaren kinderen ‘zachte prikkels’. Zachte geluiden zoals het geritsel van bladeren en de zachte kleur en geur van bijvoorbeeld gras. Dit maakt de natuur geschikt voor de ontwikkeling van de zintuigen van jonge kinderen.

Brikkies kinderopvang

Het is wel duidelijk waarom natuurbeleving en veel tijd buiten spelend doorbrengen zo belangrijk is. Kinderen die regelmatig buiten zijn hebben een sterke weerstand en zijn gelukkiger.

Bij Brikkies kinderopvang zijn wij daarom zoveel als mogelijk buiten met de kinderen en hebben wij bewust gewerkt aan een uitdagende buitenruimte.
Er zijn veel verschillende natuurlijke materialen aanwezig waar kinderen zelfstandig mee aan de slag mogen. We laten ze daar vrij in en zelf ontdekken.

Bij Brikkies kinderopvang willen we ons blijven ontwikkelen naar een steeds groenere kinderopvang

Samen op ontdekkingsreis door de natuur!

We zien hoe onze fruit- en notenbomen groeien. We zaaien en oogsten samen met de kinderen in onze eigen moestuin. Er wordt geklommen en geklauterd over de boomstammen, we rollen van de heuvel en ontdekken wat je allemaal kunt doen met zand. We lezen gezamenlijk een boek zittend op kleine boomstammen en de kleinsten krijgen ook buiten de fles.

NATUUR:
– helpt om in beweging te komen
– zorgt voor welbevinden en helpt bij het herstel van stress
– zorgt voor een evenwichtige brede ontwikkeling van kinderen
– helpt bij sociale contacten
– zorgt voor klimaatverbetering en frisse lucht